Ortopedi ve Travmatoloji

KLAVİKULA PSÖDOARTROZU (KAYNAMAMA)

Klavikula (köprücük kemiği) kaynamamanın nadir görüldüğü bir kemiktir. Bununla birlikte yüksek enerjili travmaya bağlı özellikle parçalı kırıklardan sonra kaynamama görülebilir. Klavikula psödoartrozu olan hastaların hepsinde yakınma olmayabilir, hatta bazı hastalarda hiçbir yakınma yoktur. Bu gibi durumlarda ameliyata gerek yoktur, hastaya bilgi verilerek hayatına bu şekilde devam etmesi, herhangi bir yakınması olursa doktoruna başvurması söylenmelidir.

En sık görülen yakınma omuz hareketleri sırasında olan ağrıdır. Kırık fragmanları hareket ettiği için ağrı olur. Bazı hastalar hareketle ortaya çıkan “gıcırdamadan” rahatsız olurlar, nedeni kırık hattındaki anormal harekettir. Bazen de kozmetik sorunlar görülebilir. Kırık hattındaki deformasyon bazı hastalarda dikkat çeker.

Klavikula kemiğinin boyundaki kısalma nedeniyle kaynamama olan tarafta omuz genişliği, karşı tarafa göre azalabilir. Omuz genişliğinin azalması omuzu hareket ettiren kaslarda güç azalmasına neden olacaktır. Günlük hayat aktivitelerinde çok önemli olmayan bu güç kaybı, sporcularda ve ağır işlerde çalışanlarda hissedilir hale gelir ve omuz fonksiyonunu etkiler. Dolayısıyla sporcularda ve bedenen özellikle zorlu işlerde çalışanlarda klavikula psödoartrozu için cerrahi tedavi, uygun olan tedavi yöntemidir.

KLAVİKULA PSÖDOARTROZU CERRAHİ TEDAVİ

Genellikle 2 cerrahi yöntem önerilir:

  1. Fragman Eksizyonu (Çıkarılması): Kaynamayan kemik fragmanı küçük ve kemiğin ucuna yakın ise çıkartılır. Böylece en az 2 ay kaynama süresi beklemeden hasta nispeten kısa sürede günlük hayatına dönebilir.
  2. İnternal Tespit ve Kemik Greftleme: Özel dizayn edilmiş 3.5 mm klavikula plakları ve vidalar yardımıyla kırık tespit edilir. Bu esnada canlılığını yitirmiş kemik uçları temizlenip, canlı kemiğe kadar kısaltma yapılır. Leğen kemiğinden alınan greft, araya yerleştirilerek plak-vida tespiti tamamlanır.

AMELİYAT SONRASI

Her hastada fizik tedavi gerekmemekle birlikte, birçoğunda gerekebilir. Kaynamayı riske etmeyecek şekilde uygun fizik tedavi programı uygulanmalıdır. Kırığın kaynayıp hastanın günlük yaşam aktivitelerine dönmesi 2-3 ay sürebilir.

5 1 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments